مراحل متره تاسیسات مکانیکی
نکات متره براورد تاسیسات مکانیکی
⚠️ متره میتواند از هر نقشه تاسیسات مکانیکی ساختمان شروع گردد .نکته مهمی❗️که در ابتدا بایستی بدان توجه داشته باشید scale نقشه میباشد.
اگر بطور مثال اسکیل نقشه ۱/۲۰۰میباشد آیا ابعاد کادر تغییر کرده و دو برابر شده است و یا ابعاد کادر همچنان مطابق مشخصات نقشه بوده و ابعاد پلان نصف شده است؟ توجه به این نکته بسیار مهم میباشد بنابراین به عنوان یک نکته طلایی???? آنرا در ذهن خود داشته باشید تا در متره دچار خطای فاحش نشوید. اگر ابعاد کادر دو برابر شده بود و ابعاد نقشه ۱:۱ بود شما نیازی به دو برابر کردن اندازه ها ندارید .
۱⃣ متره لوله کشی آبرسانی ساختمان:
◀️جهت شروع متره اگر پلات تهیه نشده و شما قراراست متره را توسط اتوکد انجام دهید نکته مهمی⚠️ که متره را برای شما آسان میسازد خاموش کردن لایه های اضافی میباشد.بطور مثال شما میتوانید بجز لوله ها و اندازه آنان بقیه لایه ها را خاموش نمایید.در این حالت براحتی میتوانید اندازه هر قطر از لوله را بدست آورید.
????سعی کنید اندازه هایی که بصورت ریز متره تهیه می کنید را نگه دارید زیرا ممکن است کارفرما بعد از تهیه برآورد درخواست ریز متره کند.در اینصورت شما نیازی به دوباره کاری ندارید.
????نکته مهم و اساسی دیگری که باید در متره لوله های آبرسانی به آن توجه داشته باشید اینست که علاوه بر طول لوله هایی که در نقشه مشاهده میکنید لوله کشی به صورت عمودی در رایزرها و همچنین از سقف تا لوازم بهداشتی نیز وجود دارد که بر اساس دیتیل های اجرایی میزان حرکت لوله ها بصورت عمودی مشخص شده است و شما بایستی این مقادیر را نیز منظور نمایید.
◀️جنس لوله های آبرسانی فولادی گالوانیزه و یا پلی اتیلن مشبک ۵ لایه و یا ترکیبی از هردو نوع لوله میباشد. مراجعه به جدول مشخصات اجرایی این مهم را برای شما مشخص خواهد کرد.
بعد از مشخص کردن متر طول هر قطر لوله نوبت به شمارش لوازم بهداشتی میرسد. در این مرحله دقت شما بایستی بسیار بالا باشد زیرا متره لوازم شمارشی بسیار مهم بوده و در صورت اشتباه پیمانکار میتواند براحتی برآورد را زیر سوال برده و claim⚠️نماید.
تعداد توالتهای شرقی ، غربی، سینکها ، روشویی ها، وان ها و …را در این مرحله مشخص کنید.
۲⃣متره لوله کشی فاضلاب ،هواکش و آب باران ساختمان:
????متره لوله های فاضلاب شبیه آبرسانی میباشد.لوله های فاضلاب ، پوش فیت (پلی پروپیلن ) و پلی اتیلن جوشی و یا چدن میباشد. جنس لوله ای آب باران میتواند پوش فیت و یا پلی اتیلن باشد.در مورد لوله های هواکش ساختمان معمولا از لوله ها فولادی گالوانیزه و یا پوش فیت استفاده میگردد.با مراجعه به جدول مشخصات اجرایی میتوانید نوع لوله ها را مشخص کنید.
✅تنها دو نکته:????????
۱⃣یک اینکه در صورتی که در پلان گاتر وجود دارد در متره تاسیسات مکانیکی لحاظ نمیشود و متره گاتر توسط معماران منظور خواهد شد.
۲⃣دومین نکته اینکه بابت اتصالات میتوانید ۱۵ درصد به طول هر قطر لوله اضافه نمایید. این درصد در متره آبرسانی و سیستمهای سرمایش و گرمایش نیز لحاظ میگردد.
????تعداد کفشوهای فاضلاب و آب باران را مشخص کنید.
۳⃣متره لوله کشی سیستم گرمایش و سرمایش ساختمان
◀️لوله های مورد استفاده در این مرحله بسته به نوع سیستم مورد استفاده دارد:
◀️در صورتی که فن کویل و یا رادیاتور دارید لوله های شما فولادی سیاه درز دار خواهند بود. عملیات متره را برای هر سایز لوله شبیه مراحل قبلی انجام دهید . در این نوع لوله کشی بدلیل این که سایز لوله رفت و برگشت( لوله کشی مستقیم) شبیه میباشند شما میتواند هر سایز را دوبرابر کنید تا متراژ هر قطر لوله در رفت و برگشت مشخص گردد.
در مورد لوله های درین که جنس آنها معمولا فولادی گالوانیزه میباشد نیز مشابه ابرسانی عمل کنید.
????تعداد شیرهای قطع و وصل و بالانسینگ ولو ها را طبق قطر مشخص کنید.
????تعداد فن کویلهای مورد استفاده را با مراجعه به جدول مشخصات با توجه به cfm براحتی میتوانید مشخص نمایید.
????رادیاتورها را بر اساس ارتفاع پره ها مشخص نمایید.
◀️درصورتی که سیستم شما از نوع تبرید مستقیم با یونیتهای داخلی و خارجی باشد (اسپیلیت یونیت) بایستی میزان لوله های مسی را بر اساس متر طول مشخص نمایید .
????جهت مشخص کردن نوع واحدهای داخلی و خارجی از جدول مشخصات کمک بگیرید.
✅نکته مهم:در هر نوع سیستم لوله کشی دیگری که جهت سرمایش و گرمایش در ساختمان دارید با توجه به جدول مشخصات اجرایی میتوانید نوع لوله مورد استفاده را تشخیص داده و میزان لوله مورد استفاده را براورد نمایید.
تقسیم بندی چیلرها
چیلرها از جمله تجهیزات بسیار مهم در سرمایش هستند که به طور کلی می توان آنها را به دو دسته چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم کرد. به طور کلی چیلرهای تراکمی از انرژی الکتریکی و چیلرهای جذبی از انرژی حرارتی به عنوان منبع اصلی برای ایجاد سرمایش استفاده می کنند.
فناوری تبرید جذبی روشی عالی برای تهویه مطبوع مرکزی در تأسیساتی است که ظرفیت دیگ اضافی داشته و می توانند بخار یا آب داغ مورد نیاز برای راه اندازی چیلر را تأمین نمایند. چیلر های جذبی ظرفیت بین ۲۵ تا ۱۲۰۰ تن برودتی را براحتی تأمین می کنند. البته قابل ذکر است که برخی از تولید کنندگان ژاپنی موفق شده اند چیلرهای جذبی با ظرفیت معادل۵۰۰۰ تن نیز تولید کنند. در سیستمهای جذبی غالباً از آب به عنوان مبرد استفاده می شود. گرمای مورد نیاز برای کارکرد این چیلرها به طور مستقیم از گاز طبیعی یا گازوئیل تأمین می گردد. منابع غیر مستقیم گرما در چیلرهای جذبی عبارتند از آب داغ بخار پر فشار و کم فشار. بر این اساس تولید کنندگان مختلف در جهان سه نوع اصلی چیلر جذبی ارائه می نمایند که عبارتند از : شعله مستقیم ، بخار و آب داغ. در یک تقسیم بندی عمومی می توان چیلرهای جذبی را در دو دسته چیلرهای جذبی آب و آمونیاک و چیلرهای جذبی لیتیوم بروماید و آب طبقه بندی نمود . در واقع در هر سیکل تبرید جذبی یک سیال جاذب و یک سیال مبرد وجود دارد که تقسیم بندی فوق بر این مبنا انجام شده است. در سیستم آب و آمونیاک ، سیال مبرد آمونیاک وسیال جاذب آب است. در سیستم لیتیوم بروماید و آب ، سیال مبرد آب و سیال جاذب ، محلول لیتیوم بروماید است.
اما بر حسب اجزای سیستم هم می توان تقسیم بندی های دیگری ارائه کرد مثلاً می توان سیکل های تبرید جذبی را به سیکل های تبرید یک اثره ، دو اثره و سه اثره طبقه بندی کرد. امروزه سیکل های تبرید جذبی تک اثره و دو اثره در مقیاس بسیار وسیع و در اشکال متنوع ساخته می شوند و سیکل های سه اثره همچنان در دست مطالعه می باشند.
● اصطلاحات فنی رایج در چیلر جذبی
چیلرهای جذبی از بعضی لحاظ شبیه چیلرهای تراکمی عمل می کنند که مهمترین این شباهتها عبارتند از:
الف) در اواپراتور از گرمای آب تهویه ساختمان برای تبخیر یک مبرد فرار در فشار پایین استفاده می گردد.
ب) گاز مبرد فشار پایین از اواپراتور گرفته شده و گاز مبرد فشار بالا به کندانسور فرستاده می شود.
ج) گاز مبرد در کندانسور تقطیر می گردد.
د) مبرد در یک سیکل همواره در گردش است.
▪️ تفاوتهای اصلی چیلرهای جذبی وتراکمی عبارتند از :
الف) چیلرهای تراکمی برای گردش مبرد از کمپرسور استفاده می کنند در حالی که چیلرهای #جذبی فاقد کمپرسور بوده و به جای آن از انرژی گرمایی منابع مختلف استفاده کرده و غلظت محلول جاذب را تغییر می دهند ، همچنان که غلظت تغییر می کند ، فشار نیز در اجزای مختلف چیلر تغییر می کند. این اختلاف فشار باعث گردش مبرد در سیستم می گردد.
ب) ژنراتور و جذب کننده در چیلرهای جذبی جانشین کمپرسور در چیلرهای تراکمی شده است.
ج) در چیلرهای جذبی از یک جاذب استفاده می شود که عموماً آب یا نمک لیتیوم بروماید است.
د) مبرد در چیلرهای تراکمی یکی از انواع کلروفلئوروکربن ها یا هالوکلروفلئوروکربن ها است در حالی که در چیلرهای جذبی مبرد معمولاً آب یا آمونیاک است.
ه) چیلرهای تراکمی انرژی مورد نیاز خود را از انرژی الکتریکی تأمین می کنند در حالی که انرژی ورودی به چیلرهای جذبی از آب گرم یا بخار وارد شده به ژنراتور تأمین می شود. گرما ممکن است از کوره هوای گرم یا دیگ آمده باشد. در بعضی اوقات از گرمای سایر فرایندها نیز استفاده می شود مانند بخار کم فشار یا آب داغ صنایع ، گرمای باز گرفته شده از دود خروجی توربین های گازی و یا بخار کم فشار از خروجی توربین های بخار.
▪️ مهمترین مزایای چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی عبارتند از:
الف) صرفه جویی در مصرف انرژی الکتریکی: همانطور که گفته شد چیلرهای جذبی از گاز طبیعی ، گازوئیل یا گرمای تلف شده به عنوان منبع اصلی انرژی استفاده می کنند و مصرف برق آنها بسیار ناچیز است. به میزان مصرف برق ، مقایسه و تحلیل های کمی در فصول بعدی اشاره خواهد شد.
ب) صرفه جویی در هزینه خدمات برق: هزینه نصب سیستم شبکه الکتریکی در پروژه ها بر اساس حداکثر توان برداشت قابل تعیین است. یک چیلر جذبی به دلیل اینکه برق کمتری مصرف می کند ، هزینه خدمات را نیز کاهش می دهد. در اکثر ساختمان ها نصب چیلرهای جذبی موجب آزاد شدن توان الکتریکی برای مصارف دیگر می شود.
ج) صرفه جویی در هزینه تجهیزات برق اضطراری: در ساختمانهایی مانند مراکز درمانی و یا سالن های کامپیوتر که وجود سیستمهای برق اضطراری برای پشتیبانی تجهیزات خنک کننده ضروری است ، استفاده از چیلر های جذبی موجب صرفه جویی قابل توجهی در هزینه این تجهیزات خواهد شد
د) صرفه جویی در هزینه اولیه مورد نیاز برای دیگ ها: برخی از چیلرهای جذبی را می توان در زمستان ها به عنوان هیتر مورد استفاده قرار داد و آب گرم لازم برای سیستم های گرمایشی را با دماهای تا حد ۲۰۳ تأمین نمود. در صورت استفاده از این چیلرها نه تنها هزینه خرید دیگ کاهش می یابد بلکه صرفه جویی قابل ملاحظه ای در فضا نیز بدست خواهد آمد.
ه) بهبود راندمان دیگ ها در تابستان: مجموعه هایی مانند بیمارستان ها که در تمام طول سال برای سیستمهای استریل کننده ، اتوکلاوها و سایر تجهیزات به بخار احتیاج دارند مجهز به دیگ های بخار بزرگی هستند که عمدتاً در طول تابستان با بار کمی کار می کنند. نصب چیلرهای جذبی بخار در چنین مواردی موجب افزایش بار و مصرف بخار در تابستان ها شده و در نتیجه کارکرد دیگ ها و راندمان آنها بهبود قابل توجهی خواهد یافت.
و) بازگشت سرمایه گذاری اولیه: چیلرهای جذبی به دلیل نیاز کمتر به برق در مقایسه با چیلرهای تراکمی ، هزینه های کارکردی را کاهش می دهند. اگر اختلاف قیمت یک چیلر جذبی و یک چیلر تراکمی هم ظرفیت را به عنوان میزان سرمایه گذاری و صرفه جویی سالانه از محل کاهش یافتن هزینه های انرژی را به عنوان بازگشت سرمایه در نظر بگیریم ، می توان با قاطعیت گفت که بازگشت سرمایه گذاری صرف شده برای نصب چیلرهای جذبی با شرایط بسیار خوبی صورت خواهد گرفت.
ز) کاسته شدن صدا و ارتعاشات: ارتعاش و صدای ناشی از کارکرد چیلرهای جذبی به مراتب کمتر از چیلرهای تراکمی است. منبع اصلی تولید کننده صدا و ارتعاش در چیلرهای تراکمی، کمپرسور است. چیلرهای جذبی فاقد کمپرسور بوده و تنها منبع مولد صدا وارتعاش در آنها پمپهای کوچکی هستند که برای به گردش درآوردن مبرد و محلول لیتیم برماید کاربرد دارند. میزان صدا و ارتعاش این پمپهای کوچک قابل صرف نظرکردن است.
ح) حذف مخاطرات زیست محیطی ناشی از مبردهای مضر: چیلرهای جذبی بر خلاف چیلرهای تراکمی از هیچ گونه ماده CFC یا HCFC که موجب تخریب لایه ازن می شوند ، استفاده نمی کنند. لذا برای محیط زیست خطری ایجاد نمی نمایند. چیلرهای جذبی غالباً از آب به عنوان مبرد استفاده می کنند. یک چیلر جدید در هر شرایطی ،یک سرمایه گذاری بیست و چند ساله است. تغییرات دائمی قوانین و مقررات استفاده از مبردها موجب می شود تا استفاده از مبردی طبیعی مانند آب در چیلرهای جذبی گزینه ای بسیار قابل توجه به شمار آید.
ط) کاستن از میزان تولید گازهای گلخانه ای و آلاینده ها: میزان تولید گازهای گلخانه ای (مانند دی اکسید کربن) که تأثیر قابل توجهی در گرم شدن کره زمین دارند و آلاینده ها (مانند اکسیدهای گوگرد ، اکسیدهای نیتروژن و ذرات معلق) توسط چیلرهای جذبی در مقایسه با چیلرهای تراکمی بسیار کمتر است.
● مقایسه چیلرهای جذبی و تراکمی ژنراتور
پوسته پایین چیلرهای جذبی قرار می گیرد. مایع مبرد در #اواپراتور به لحاظ فشار پایین محفظه (خلأ نسبی) تبخیر شده و باعث کاهش درجه حرارت آب سرد تهویه درون لوله های اواپراتور می گردد.
▪️ کندانسور: کندانسور معمولاً در پوسته های بالایی چیلرهای جذبی واقع شده است و وظیفه تقطیر مبرد تبخیر شده توسط ژنراتور را بر عهده دارد. بخار مبرد در برخورد با لوله های حاصل از آب برج ، تقطیر شده و به تشتک اواپراتور سرریز می شود. محلول جاذب
این محلول در سیکل های پروژه حاضر محلول لیتیوم بروماید و آب است.
▪️ مایع مبرد: مایع مبرد در چیلرهای جذبی پروژه حاضر آب خالص (آب مقطر) می باشد که به جهت فشار پایین محفظه اواپراتور در اثر تبخیر خاصیت خنک کنندگی خواهد داشت.
▪️ کریستالیزه شدن: محلول لیتیوم بروماید در غلظت معمولی به صورت مایع است ، ولی چنانچه تغلیظ اولیه بیش از حد ادامه یابد حجم بلورهای ریزی که در آن تشکیل می شوند ، بزرگتر شده و ممکن است باعث مسدود شدن کامل مسیر عبور محلول شود. به این پدیده کریستالیزه شدن گویند.
▪️ ضریب عملکرد: پارامتر ضریب عملکرد در دستگاههای برودتی از جمله چیلرهای جذبی شاخصی از بازدهی دستگاه می باشد. مقادیر بالاتر این پرامتر نشان دهنده مصرف بهینه انرژی حرارتی می باشد
مهندس عزیز، صفحات این سایت کاملا بروز و ابدیت می باشد. از شما دعوت می کنیم برگه ها و صفحات متنوع سایت خودتان را بازدید نمایید. هدف ما خدمت به همکاران و جلب رضایت شما سروران گرانقدر است. بابت حضورتان متشکریم%
عضویت در لرن سیویل رایگان است و ثبت نام شما چند لحظه بیشتر طول نخواهد کشید. اگر عضو نیستید لطفا ثبت نام کنید.
لینک دانلود برنامه وینررWINRAR جدید، برای بازکردن فایلهای دانلود شده ” نسخه ۵٫۳۱” ( لینک دانلود-کلیک نمایید )
اگه نیاز به اموزش حرفه ایی ایتبس و سیف ( مطابق مقررات جدید و به زبان ساده ) داری، بقیه مطالب این صفحه رو بخون….
برای مشاهده و دانلود فیلم های آموزشی رایگان ، “ اینجا “ کلیک نمایید.
برای مشاهده برترین محصولات آموزشی روی لینک های زیر کلیک نمایید:
کتاب گام به گام آموزش کاربردی ایتبس ۲۰۱۵ و سیف ۲۰۱۴ تصویری وبه زبان ساده
فیلم آموزش طراحی سازه های بتنی با دیوار برشی در ایتبس ۲۰۱۵ ( ۱۴ ساعت )
فیلم آموزش تحلیل دینامیکی در ایتبس
فیلم آموزش کامل سیف ۲۰۱۴ به زبان ساده
فیلم آموزش کنترل های سازه ایی و آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله در ایتبس و سیف
فیلم آموزش طراحی سازه های فولادی به روش حدی LRFD در ایتبس ۲۰۱۵”به زبان ساده”
فیلم آموزش اتوکد برای مهندسین & فیلم آموزش طراحی دیوار حائل در ایتبس
فیلم آموزش گام به گام طراحی سازه بتنی در ایتبس ۲۰۱۵
سایر محصولات ….
پرسش و پاسخ + انتشار دانسته ها در انجمن لرن سیویل ” برای ورود” روی لینک زیر کلیک نمایید”
توجه: شما میتوانید مطالب، پروژه ها و مقالات خود را در سایت ما به نام خودتان منتشر نمایید. ( برای ارسال مطلب اینجا کلیک کنید)
بهترین و بی نظیرترین کتاب ها و فیلم های آموزشی مهندسی عمران را در آموزشگاه لرن سیویل تهیه نمایید.
LCIVILCOM@ در تلگرام به ما بپیوندید%
https://telegram.me/lcivilcom
لینک گروه تلگرام ما :
https://telegram.me/joinchat/CNPMhgZxolzQNLs71NikiQ
محصولات آنلاین و برتر آموزشی نرم افزارهای مهندسی عمران
هدف ما: آموزش کاربردی و حرفه ایی نرم افزارهای مهندسی عمران
استراتژی لرن سیویل:
۱: آموزش گام به گام،کاربردی،تصویری و به زبان ساده ” سطح مبتدی تا پیشرفته” ۲:سبک متفاوت و بروز بودن آموزش ها ” مطابق آخرین تغییرات آیین نامه ها و مقررات مهندسی” ۳: ارائه ارزان محصولات +خدمات و محتوای رایگان و جذاب ۴: پشتیبانی بی نظیر مشتریان و جلب رضایت کاربران ارجمند
لرن سیویل WWW.LCIVIL.COM
از اینکه لرن سیویل را انتخاب کرده اید، سپاسگزاریم. ما را از نظرات خود محروم نفرمایید.
مطالب، محتوا، کتاب، پروژه و یا هر موضوعی که به آن نیاز دارید را از لرن سیویل، سایت خودتان بخواهید.
سعی خواهیم نمود خواسته شما را در حداقل زمان تامین نماییم. برای این منظور در قسمت نظرات هر مطلب، پیام خود را بگذارید.
هم چنین چنانچه در رابطه با مسایل موازی این سایت و علوم مهندسی عمران و معماری سوال و یا ابهامی دارید، با ما در میان بگذارید.
ما با دسترسی به افراد خبره و متخصص، در راه کمک به شما دوست عزیز و هموطنان خوبمان تمام تلاش خود را به کار خواهیم بست.
چنانچه می خواهید مطالب و محتوای علمی آموزشی خود را در لرن سیویل به نام خود نمایش دهید، در قسمت تماس با ما ( منوی بالای صفحه اصلی سایت) و یا از طریق ارسال به مدیر سایت، فرزاد چمن آرا ، به آدرس زیراقدام نمایید.
۳۰vil.iranian@gmail.com
شما می توانید، پروژه ها، پلان ها، مقالات، پایان نامه و سایر محصولات خود را در سایت لرن سیویل به فروش بگذارید و از این راه برای خود درآمد پایدار ایجاد کنید.
چنانچه شما مدیر سایت و یا وبلاگ اکتیو و فعالی هستید، می توانید با گذاشتن لینک ما در سایت خود ( با عنوان پرتال دانلود محولات مهندسی عمران و معماری) و ارسال ایمیل به مدیر لرن سیویل، تبادل لینک با سایت و یا و بلاگ شما انجام شود.
شماره پشتیبانی: ۰۹۱۸۵۸۸۶۰۵۷ لطفا در صورت نیاز، فقط پیامک ارسال شود.
آموزش ایتبس و سیف به زبان ساده, کاربردی , گام به گام, مبتدی تا پیشرفته, آموزش بروز نرم افزارها و دانلود رایگان بهترین جزوات مهندسی عمران در سایت لرن سیویل
درباره فرزاد چمن آرا
"متخصص طراحی سازه های ساختمانی، صنعتی و نظامی" سوابق : مدیر سایت لرن سیویل، نویسنده کتب دانشگاهی و مهندسی، مدرس دانشگاه و آموزشگاه های معتبر،طراحی معماری بیش از 1500 پروژه، طراح و محاسب سازه 3000 پروژه بتنی، فولادی، سوله و... با انواع کاربری ها،ناظر و مجری پروژه های متعدد، مدرس 21 فیلم آموزشی جامع در حوزه نرم افزارهای مهندسی عمران و معماری، همکاری مستمر با دفاتر فنی و شرکت های مشاور معتبر ایران و اقلیم کردستان و ...
نوشتههای بیشتر از فرزاد چمن آرا
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.